Aspik

Rekekabaret
Rekekabaret

Jeg husker Aspiken fra min barndom på østlandet på 80-tallet. Eller Kabaret som de finslige kalte det.

Et gastronomisk underverk som appellerte mer til øynene enn til smakssansen. Det så jo så vakkert og godt ut men så endte jeg som regel med å sitte der å prøve å skille favorittbitene fra den grusomme geléen.

Kabaret var vanlig mat på 50- og 60- tallet, men er nå nesten helt borte. Aspik er en klar gele laget av buljong. Det finnes lys og mørk. Brukes en del til pålegg på koldtbord hvor man fyller diverse ingredienser i buljongen før den stivner. Vanlig å bruke grønnsaker, fisk, skalldyr, egg ol.

Noen av oss føler kanskje at koldtboret ikke er helt det samme uten så her er en oppskrift fra matprat:

2 pk aspik (lys buljong-gelé)
2 stk hardkokte egg
250 g reker i lake
1 boks hermetisk asparges
½ pk amerikansk dypfryst grønnsaksblanding

1. Lag aspiken etter anvisning på posen.

2. Fyll et lag med aspik i en form så det dekker bunnen. Sett formen kaldt til geléen stivner.

3. Skrell og del eggene i skiver. Legg skivene rundt i formen i et pent mønster. Pynt med noen asparges, resten deler du opp i mindre biter. Ha i de andre ingrediensene. Hell over resten av aspiken til det dekker innholdet.

4. Sett kabareten kaldt til den er helt stiv, ca. 2-3 timer eller til neste dag. Når du skal ta kabareten ut av formen, dypper du den forsiktig ned i varmt vann i noen sekunder i oppvaskkummen eller lignende uten at det kommer vann oppi formen. Det varme vannet smelter gelatinen, slik at kabareten blir enkel å hvelve. Legg et egnet fat over formen og vend den fort rundt.

bon appetit!


Kilder:
http://www.matprat.no/*
http://www.toro.no/*

4 KOMMENTARER

 1. Jeg lager et fint mønster med egg og grønnsaker i bunnen av formen, pakker hele formen full av fiskepudding, grønnsaker ja det jeg vil ha oppi. Så heller jeg over aspiken. Da blir det bare akkurat nok gele til å holde sammen kabareten. Så slipper man å sitte pelle gele etterpå 🙂

 2. I have noticed you don’t monetize sagablott.no, don’t waste
  your traffic, you can earn additional bucks
  every month with new monetization method. This is the best
  adsense alternative for any type of website (they approve all websites),
  for more info simply search in gooogle: murgrabia’s tools

 3. Jeg elsker kabaret men må ha denne sausen ved siden av. Visper kremfløte til den blir stiv, har i majones, minst en plastpose. Smak til med salt og pepper og veldig lite carry av den norske typen.

 4. Vi bruker kabaret til jul og 17. mai. Lager alltid en remulade av pisket krem, majones, finkuttet sylteagurk, litt Worcester saus, salt og pepper

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here