Du store alpakka

Du store alpakka - Sagablott.no

Du store alpakka er et uttrykk for overraskelse og stammer fra de populære Stompa-bøkene som ble utgitt på norsk i 1950- og 1960-årene.

– Mener du at de har stengt katta inne å gått sin vei, kaldt og rolig?
– Ja, hvordan kan det ellers ha foregått da?
– De er jo aldeles fra vettet! Ingen ved sine fulle fem kunne finne på noe lignende. Ja bare vent vent til jeg får tak i dem. Du store alpakka!

Uttrykket var varemerket til lektor Tørrdal, en av hovedpersonene på Langåsen pensjonatskole. Stompa, som er et akronym for Stein Oskar Magell Paus-Andersen, bor på rom 304 som han deler med Bodø, Bergen, Nøtterø og Sørlandet. Hans mange velmente påfunn og skøyerstreker går som en rød tråd gjennom bøkene, og har det til felles at avslutningen ofte blir en helt annen enn det han hadde ment. Stakkars lektor Tørrdal er jevnlig offer for disse.

Bøkene om Stompa ble skrevet av den britiske forfatteren Anthony Buckridge. De ble oversatt til norsk av Nils Reinhardt Christensen som også har regissert Stompa filmene, der Stompa blir spilt av både Ole Enger og Rolf Kirkvaag jr. Bøkene gikk også som hørespill i lørdagsbarnetimen på radio, hvor Stompas stemme blir gitt av Lars Nordrum.

I den perioden da radiohørespillene om Stompa ble sendt for første gang i Lørdagsbarnetimen, var denne programposten det norske radioprogram med flest lyttere, og av alle innslag var Stompa-hørespillene de mest populære.

Alpakka

Alpakka er et substantiv, nærmere bestemt et dyr: en type lama som lever i Sør-Amerika. Så uttrykket du store alpakka er trolig ment å anngi noe som er fjernt, noe som er langt borte. Og det er jo alpakkane, for særlig store er de ikke.

Både lama og alpakka tilhører kamelfamilien. Men lamaen er faktisk nesten dobbelt så stor som en alpakka. En lama brukes hovedsaklig som pakkdyr eller for å passe på hester, sauer og geiter. En lama kan jage bort, og til og med drepe mindre rovdyr som coyote og villhunder. De er enkle å trene opp og er fabelaktige pakkdyr. De har puter under føttene og kommer seg lett fram i ulent terreng uten å skade omgivelsene. En alpakka derimot brukes hovedsaklig til ull. Den produserer faktisk mye mer ull enn en lama til tross for størrelsen. De er heller ikke så lette å trene.

Men er det sant at de spytter? Selv har jeg hatt gleden av å bo sammen med to flotte lama som heter Albert og Sjoko. Og ja, de spytter. Ikke slike store klyser som man gjerne ser for seg, men mer som en dusj av spytt. De spyttet aldri på oss mennesker men på hverandre for å markere seg. Særlig når det var sjangs for en liten smultring. Noe de elsker mer enn noe annet.

Lamaer er ålreite dyr 🙂


Kilder:
Utrydningstruede ord: samleutgave
Prikken over i-en: og andre uttrykk
http://no.wikipedia.org/*/Stompa
http://answers.yahoo.com/*
http://www.mountairyalpacas.com/*
http://www.faqs.org/*

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here