Krokodilletårer

Krokodilletårer
Krokodilletårer

Gråter du krokodilletårer?

Et barn faller og slår seg, noe som resulterer i et knøttlite skrubbsår på kneet. Kneskaden er ikke smertefull inntil mor kommer spurtende for å sjekke at alt er ok. Da begynner krokodilletårene å trille. En teknikk barn lærer i svært tidlig alder for å oppnå spesielle goder, eller medfølelse i form av klem og kos. Vi mennesker har et medfødt handikap som heter foreldreinstinkt. Det gjør at vi ikke er i stand til å gjennomskue denne teknikken overfor eget avkom. Dette handikappet er nesten ikke eksisterende overfor barn som ikke er våre egne.

Å gråte krokodilletårer betyr å «hykle etter medfølelse» eller «late som en er lei seg». Altså, man gråter falske tårer.

Helt siden middelalderen har det eksistert en folkelig forestilling om at krokodillen kunne gråte som et barn for å lokke til seg mennesker. I en dansk ABC fra 1704 heter det: «Når Crocodillen ynksomst græder, Den allersnarest Folk opæder.» En myte som har holdt stand helt opp til vår tid.

Nylig har amerikanske forskere faktisk bekreftet at krokodillen feller tårer når den spiser. Zoologen Kent Vliet observerte og filmet reptiler mens de spiste på land i St. augustine Alligator Farm Zoological Park. Hos fem av de syv dyrene vellet tårene opp mens de hev innpå, og hos noen individer skummet og boblet øynene til og med. Det har imidlertid ikke noe med reptilens anger å gjøre, men fysiologiske egenskaper.

Det skal til slutt nevnes at krokodilletårer ikke kun benyttes av barn i alderen 2-9 år. Voksne mennesker har også lært at det er en effektiv teknikk for å oppnå sympati eller materielle goder.


Kilder:
Et Columbi egg og andre uttrykk
ikkepedia.org/wiki/Krokodilletårer

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here