Moviebox

Moviebox
Husker du movieboxen?

Når var sist gang du leide en film på videobutikken?

Husker du når du også måtte låne avspilleren? Å kose seg med film i egen stue har ikke alltid vært en selvfølge.

På 80-tallet kom videofilmen til landet, og TV-kvelden skulle aldri bli den samme. Men hvordan kunne videoen bli en suksess, når det nesten ikke fantes videomaskiner å spille dem av på? Svaret ligger i en tung, svart koffert i slagfast plast, som vi slepte med oss hjem fra videobutikken. Vi snakker så klart om movieboxen.

Moviebox
Moviebox

Moviebox var en type videospiller til hjemmebruk som ble produsert spesifikt for utleie ved videoforretninger. Den var enkel å betjene og kunne bare brukes til avspilling. Oppfinnelsen var svensk og ble lansert i 1983 av Esselte Video i Sverige.

Den fikk ikke noe særlig utbredelse i Norge før 1985. Movieboxen gjorde det mulig for de som ikke eide egen videomaskin å leie videofilmer og bidro sådan til å revolusjonere videobransjen. En slik maskin kunne leies for rundt 50 kroner døgnet i Norge på 1980-tallet. Movieboxen hadde sin storhetstid i andre halvdel av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Utover 1990-tallet ble salg av videospillere såpass utbredt at det gradvis gjorde Movieboxen overflødig, men den var fortsatt å få leid på slutten av 1990-tallet. Movieboxen har i ettertid blitt noe som mange forbinder med 1980-tallet.

Jimmy Joccumsen

Det var under en fest på filmfestivalen i Cannes at Joccumsen og noen kolleger fikk ideen om at de skulle kjøpe en videomaskin til hele Skandinavias befolkning.

«Etter et par øl og en konjakk kommer gode ideer fort. Men når vi fikk regnet på det så skjønte vi at det var umulig, og da kom vi på ideen om at vi kanskje skulle få laget noen videomaskiner som kun skulle brukes til å se film og ikke noe annet.»

Det var altså utleie av selve videofilmene Esselte ønsket å tjene penger på. Movieboxen skulle bare skaffe flere kunder.

Esselte video ble en pengemaskin som i løpet av 1985 hadde en omsetning på en milliard kroner bare i Norge. På det meste hadde de 35.000 maskiner ute i butikkene. Og det var ikke bare dedikerte videobutikker. Også bensinstasjoner, et tepperensfirma og et begravelsesbyrå stod på kundelisten.

I 2011 leverte videogrunder Jimmy Joccumsen sin siste Moviebox til Norsk Teknisk Museum.

Jimmy Joccumsen, 1981
Jimmy Joccumsen, 1981


Kilder:
http://www.nrk.no/*
http://no.wikipedia.org/wiki/Moviebox

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here